Derfor anbefaler Holion altid en crossplatform app

7 minutters læsning

Udgivet d. 26-08-2024

Opdateret d. 10-01-2025

teknologi appudvikling
Førende billede til blogopslag

“En hvad for noget?” tænker du måske, og bare rolig - det tror jeg, der er rigtig mange, der gør! Kort fortalt: Crossplatform betyder, at du kun behøver én kodebase, som kan køre på flere platforme som iOS og Android. Modsat skal en “native” app udvikles specifikt til hver platform.

Når du har læst dette blogindlæg, så ved du meget mere om, hvad forskellen er på en crossplatform app og en native app (og faktisk også en web app). Du bliver klogere på, hvornår det giver mening at udvikle den ene frem for den anden, og så deler vi vores favorit crossplatform frameworks til app udvikling.

Ved du, hvordan din app bliver udviklet?

Når du skal udvikle en ny app, skal du tage stilling til, hvilke teknologier, frameworks, sprog og programmer, der skal bruges. Det er det, vi kalder for appens tech stack, og det går vi i dybden med i dette blogindlæg.

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i appens tech stack og de valg, der ligger bag. Din tech stack bestemmer ikke bare, hvordan appen bygges, men også hvor nemt det bliver at tilføje nye funktioner senere, rette fejl, eller skalere appen i takt med brugerbasen.

I dette blogindlæg dykker jeg ned i den overordnede måde, appen bliver bygget på og de frameworks, man kan bruge til det. Man deler det ofte op i 3 forskellige måder:

  • Web apps
  • Crossplatform
  • Native

Og når jeg vejleder potentielle kunder hos Holion, anbefaler jeg altid en crossplatform app.

Crossplatform vs. native vs. web app - hvad er forskellen?

Lad os starte med crossplatform og native.
Slutresultatet for en crossplatform app vs. en native app bliver nemlig meget ofte det samme. For at spotte forskellen, skal du i stedet kigge på, hvordan appen bliver bygget.

Crossplatform

Med en crossplatform app har du én kodebase skrevet i ét sprog, som virker på alle platforme (iOS, Android, osv.). Det framework, du vælger som udgangspunkt for appen, hjælper med at tilpasse appen til de forskellige platforme.

Native

Hvorimod en native app bliver bygget til at passe til én specifik platform. Det betyder altså, at der skal bygges og testes 2 versioner af samme app, hvis du ønsker at få din native app ud til både iOS og Android. Her er iOS appen nemlig skrevet i ét sprog, og Android appen i et andet.

Web app

En web app snyder lidt, for det er ikke en helt rigtig app. En web app er nemlig blot en slags udvidet responsiv version af en webside, og den har derfor begrænset adgang til mobilens hardware som kamera, GPS og push notifikationer. Du kan ikke downloade en web app i App Store/Google Play, men går blot ind på en hjemmeside for at åbne den op. Ønsker du at få appen ud på din hjemmeskærm, skal du selv vælge “Føj til startskærm”, når du besøger hjemmesiden.

Nogle vælger at få lavet en web app frem for en rigtig app, fordi det er meget billigere og hurtigere. Afhængig af ens behov, kan det også være det helt rigtige valg. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke får samme muligheder for integration med mobilens features med en web app, som du gør med en crossplatform eller native app.

Et alternativ hvis du ønsker at holde omkostningerne nede, men gerne vil have en rigtig app, der kan downloades i App Store og Google Play er starti.app. starti.app er også baseret på din webside, men tilbyder alle de fede features, man gerne vil have i en app. Læs mere om starti.app her.

Som sagt anbefaler jeg altid at få udviklet en crossplatform app. Med en crossplatform app, skal du kun udvikle og efterfølgende vedligeholde én kodebase, og det har nogle klare fordele.

Billede

Fordele ved en crossplatform app

Udvikling og vedligeholdelse

Den helt store fordel ved crossplatform er, at der kun er én kodebase, der skal udvikles og vedligeholdes. Det sparer dig for både tid og penge.

Kommunikation med udvikleren

Før i tiden var native app udvikling det, programmører dygtiggjorde sig i, og her valgte man typisk at dygtiggøre sig i programmeringssprog til ENTEN iOS eller Android. Det betyder altså, at vælger du at få udviklet en native app, får du højst sandsynligt én udvikler til din iOS app og en anden til din Android app.

Vælger du derimod en crossplatform app, er det den samme udvikler, der sidder med både din iOS app og din Android app, og det er en kæmpe fordel i forhold til kommunikationen mellem dig og udvikleren.

Et ensrettet look

iOS og Android har det med at gøre ting på forskellige måder, og det kan sommetider ses i slutresultatet, hvis du får udviklet en native app.

Vælger du derimod en crossplatform app, er både funktioner og ofte også det visuelle identisk på både iOS og Android. Med andre ord: Brugerne får samme oplevelse af appen lige meget om de bruger en iPhone eller Android mobil. Dét synes jeg, er en kæmpe fordel.

Mange crossplatform fs hjælper dog med at tilpasse appen, så fx tilbageknappen altid sidder det rigtige sted på en iPhone, og det samme for Android.

Hvilke crossplatform frameworks findes der?

Og hvad er et framework egentlig?

Et framework er en form for pakkeløsning, du kan basere din app på. I frameworket er der på forhånd bygget forskellige komponenter, der hjælper dig til at sammensætte lige netop den app, du skal bruge. Det kan for eksempel være en “knap-komponent”, hvor koden til en standard-knap allerede er skrevet, og der derfor blot skal tages stilling til om knappen eksempelvis skal have en anden farve, skrift størrelse, osv.

Nogle af de mest populære crossplatform frameworks, som vi også flittigt bruger hos Holion er:

.NET MAUI

.NET MAUI er Microsoft’s bud på et crossplatform framework. Det er ret nyt, og har overtaget for forgængeren Xamarin. Hos Holion er vi vilde med at bruge .NET MAUI, og vi har allerede brugt det til flere apps. Ligesom vi også har hjulpet kunder med at migrere deres nuværende app fra Xamarin til .NET MAUI. Det kan du læse mere om her.

.NET MAUI skrives i C#.

Flutter

Bag crossplatform frameworket “Flutter” står Google. Det er forholdsvist nemt og hurtigt at lave noget, der føles lækkert for brugeren med Flutter. Med en widget-baseret arkitektur giver Flutter stor fleksibilitet i designet og det er et godt bud på et crossplatform framework, de fleste kan arbejde i.

Flutter skrives i sproget Dart.

React Native

Reach Native er Facebook’s (nu Meta) bud på et crossplatform framework. Det skrives i JavaScript/TypeScript, og er meget populært. Det er ofte React Native, vi bruger, når vi starter et helt nyt, større projekt op med en kunde.

Hvornår giver det mening at udvikle en native app?

Native app udvikling er, efter min mening, i høj grad et levn fra gamle dage, og det er meget sjældent, jeg kan retfærdiggøre, at man skal vælge en native app frem for en crossplatform app.

Crossplatform app udvikling har ikke helt så mange år på bagen som native, og derfor er der endnu mange udviklere, der tyer til native app udvikling - simpelthen fordi det er det, de kender og har dygtiggjort sig i.

Der kan være enkelte undtagelser, hvor en native app er den bedste løsning. Hvis du for eksempel skal udvikle et spil med tunge grafikker, kan det være en fordel at vælge native. For 99% af alle de henvendelser, vi modtager, giver det dog bedst mening at udvikle en crossplatform app.

Billede

Valget er dit, men crossplatform er vores klare anbefaling

Når du står overfor valget mellem en crossplatform, native eller web app, handler det i sidste ende om at finde den løsning, der bedst opfylder dine behov.

Hos Holion anbefaler vi næsten altid en crossplatform app, da det giver dig en fleksibel og omkostningseffektiv løsning uden at gå på kompromis med kvaliteten. Med kun én kodebase at vedligeholde, kan du nå bredt ud til både iOS- og Android-brugere med samme høje standard for brugeroplevelse og funktionalitet.

Skal vi hjælpe med udviklingen af din app? Så ræk endelig ud på 82 30 34 20.

Niels Ladegaard Beck

Skrevet af

Niels Ladegaard Beck

Sådan! Tjek din indbakke 👀

Vi har sendt dig en mail, som du lige skal bekræfte, før vi kan sende dig e-bogen.

Husk at tjekke spam hvis hvis mailen ikke er kommet inden for et par minutter.

E-BOG Version 2024

7 fejl du begår, når du overvejer en app

Og hvordan du undgår dem!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tilsendt e-bogen
Kom rigtigt fra start med din app, og undgå de dyre opstartsfejl. Denne e-bog giver dig 7 konkrete råd til, hvordan du kommer godt i gang med din app.

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du Holions privatlivspolitik